WH Group på besök hos Fattoria Nittardi

WH Group på besök hos Fattoria Nittardi
WH Group

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/whgroups/public_html_old/wp-content/themes/uplift/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

På vår konferens i Toscana under ledning av företagets Sommelier, David Isberg, besökte vi Handpicked Wines producent Fattoria Nittardi.

Vingården Fattoria Nittardi i Castellina in Chianti ligger mitt emellan provinserna Siena & Florens. Vingården har sedan 1981 ägts utav Peter Femfert & Stefania Canali som även äger idel konstgallerier. De ligger mitt i såväl Toscana som i Chianti Classico´s verkliga hjärta.

Efter en guppig bilfärd genom den troligen mulligaste vegetationen bland Toscanas berg och dallandskap kom vi slutligen fram. Redan vid vandringen från parkeringen ner mot det anrika stenhuset med torn möttes vi av skulpturer och konstverk och vi började ana vad som väntade. För Peters och Stefanias vision är att blanda konst & vin. Nittardi har tagit steget fullt ut. De bjuder besökarna på en oändlig mängd konst och skulpturer väl synliga vid portal och gångstråk i trädgården. Varje år sedan 1981 bjuder de även in en anrik konstnär att utforma etikett samt wrap paper på deras Chianti Classico Casanuova. Dario Fo, Yoko Ono, Günter Grass, Horst Janssen, Hsiao Chin för att nämna några och i år var det dags för Brittisk Pop Art med Allen Jones.

Källarmästare Roberto berättade om vineriets historia och deras filosofi. Han beskrev sin noggranna vinifiering och fatning samt visade en buteljering som innefattade appellationens noggrannhet för vingården att få behålla sin klassificering som Chianti Classico.

Vinerna som görs på gården, är utmärkta och eleganta Chianti Classico-viner där man huvudsakligen eller helt använder olika San Giovese-kloner. De senare åren har Nittardi erhållit höga poäng utav renommerade vinrecensenter. Nittardi har även en gård mot den Toscanska kusten i trakterna utav Maremma.

Egendomen har en säregen historia och dess försvarstorn Nectar Dei, som även är namnet på en utav gårdens viner, låter sig höras om första gången redan på 1100-talet. På 1500-talet ägdes egendomen av den välkände vinälskaren, poeten, konstnären, arkitekten och målaren Michelangelo Buonarrotti som anlade vinodlingar.

En provsmakning avslutade besöket och samtliga i gruppen var enhälliga om att vinerna är mycket prisvärda och gården väl värd ett besök.